top of page

Visie

Ik wil graag dat anderen ook ervaren hoe het is om het gevoel van voldoening te krijgen als je danst. Het gevoel van vrijheid en het fijne gevoel als je je lichaam op een juiste manier gebruikt om jezelf te uiten. Als ik dan zie dat mijn leerlingen het naar hun zin hebben, het leuk vinden en de mogelijkheid pakken om te groeien, maakt mij dat een gelukkig docent.

 

Amateurkunsten

 

In mijn lessen voor de jongste kinderen (2 t/m 5 jaar) staat de dansante ontwikkeling centraal, maar wordt op een speelse wijze de kennis aan de kinderen overgedragen. Het belangrijkste is hier vooral dat de kinderen het naar hun zin hebben en dat ze niet het gevoel krijgen dat ze hard moeten werken en veel moeten leren. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer er van ze verwacht kan worden. Niet alleen op motorisch en dansant gebied, maar ook wat betreft concentratie en op sociaal gebied.
In de lessen voor kinderen vanaf 6 jaar komt een specifieke dansstijl centraal te staan. Er ontstaat een duidelijke structuur in de lessen die de leerlingen houvast geeft. Deze structuur wordt elke periode op een andere manier ingevuld, maar hierdoor wordt er veel aandacht besteed aan de opbouw van oefeningen en een les. Ze leren niet alleen stijlspecifieke kenmerken, maar leren ook de belangrijkheid van deze.

De lessen voor jongeren en volwassenen gaan veel sneller door deze periode heen. Bij deze doelgroep is het vooral belangrijk dat het niveau van de stof aangepast is op het niveau van de groep, maar dat ze wel veel bewegen. De les blijft op deze manier uitdagend, maar haalbaar en wordt aangepast aan de leeftijd en de fysieke mogelijkheden van de groep.

 

Primair onderwijs

 

Leerlingen in het primair onderwijs zien de dansles vaak als een manier om hun energie kwijt te kunnen. Ze zitten de hele dag in een lokaal en dan is bewegen een uitlaatklep. Aan deze behoefte wil ik dan ook gehoor geven. Tijdens mijn lessen bewegen de kinderen veel, maar ontdekken ze nog meer. Ik reik niet alleen materiaal aan, maar de kinderen gaan op onderzoek uit en binnen bepaalde kaders ontdekken zij hun fysieke mogelijkheden. Op deze manier worden ze uitgedaagd om hun eigen grenzen op te zoeken en krijgt ieder kind het gevoel van een succesbeleving. Ieder kind kan dansen, is mijn motto. En nog mooier vind ik het, als leerlingen een eigen invulling aan mijn lesstof gaan geven en dat ze de mogelijkheden gaan ontdekken. Op deze wijze worden ze niet alleen op fysiek, maar ook op creatief vlak erg gestimuleerd.

 

Voortgezet onderwijs

 

In het voortgezet onderwijs wordt dans vaak gezien als een vervanging van Gym of Lichamelijke Opvoeding. Zonder de kwaliteit van dans te verliezen, probeer ik hierbij aan te sluiten. Deze danslessen zijn fysiek meer inspannend en er wordt bijvoorbeeld op coördinatief en ritmisch vlak meer van de leerlingen verwacht. Anders dan de gymles, gaan we ook aan de slag met de kernkwaliteiten van dans, zoals tijd, kracht, ruimte en wordt het materiaal meer dansant. Kleine creatieve opdrachten zitten soms in de lessen verstopt, maar hier ligt niet de aandacht op.

Ik heb ervaren dat het belangrijk is om als docent veel te geven aan deze doelgroep, omdat je dan ook meer kunt verwachten.

2010 - present

2010 - present

bottom of page